Jouw plaats op de wachtlijst voor een sociale huurwoning kan wijzigen. Daarvoor kunnen verschillende redenen voor zijn.
Hieronder vind je enkele voorbeelden:
- Er breekt brand uit in één van onze woningen. De bewoners kunnen daar niet meer blijven wonen. Zij schuiven dan automatisch naar boven op de wachtlijst en krijgen een andere woning van LeefGoed.
- Jij hebt 1 kind en staat ingeschreven om een woning met 3 slaapkamers te huren. Dat mag, want je mag 1 slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Een koppel staat ook op de wachtlijst en krijgt een kindje. Hierdoor komen zij ook in aanmerking voor woningen met 3 slaapkamers. Zij komen boven jou te staan op de wachtlijst als zij eerder waren ingeschreven dan jij.
- Jij staat sinds 2018 ingeschreven om een woning in Westerlo te huren. Jij woont al meer dan 5 jaar aan één stuk in Westerlo. Een andere kandidaat staat sinds 2015 ingeschreven om een woning in Westerlo te huren. Die andere kandidaat woonde eerst in Heist-op-den-Berg. Na verloop van tijd woont ook hij 5 jaar aan één stuk in Westerlo. Hij komt dan voor jou te staan op de wachtlijst.
Jouw plaats op de wachtlijst kan ook veranderd zijn na de invoering van het Centraal Inschrijvingsregister (CIR):
Wachtlijsten zijn samengevoegd
Alle wachtlijsten zijn nu samengevoegd in het nieuwe systeem, het CIR. Dit betekent dat je nog maar één inschrijving hebt. Jouw oudste dossiernummer blijft behouden. Het verschil tussen vroegere SVK- en SHM-kandidaten bestaat niet meer.
Keuzegebieden zijn aangepast
In het CIR kan je jouw woonkeuzes anders instellen. Sommige gebieden zijn samengevoegd, andere zijn opgesplitst. Dit kan invloed hebben op de kandidaten per regio.
Lokale binding is strenger geworden
Voor de invoering van het CIR volstond het om slechts 3 jaar in de afgelopen 6 jaar in een gemeente te wonen om daar in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Wonen in Vlaanderen besliste om die binding met de gemeente te verstrengen. Om in aanmerking te komen voor een sociale woning moet je nu in de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente wonen. Eén korte onderbreking in de adreshistoriek is voldoende om terug onderaan de lijst te komen staan.
Specifieke voorrang met een attest
-Ben je kandidaat op de wachtlijst van LeefGoed?
Dit mag door je huisdokter meegedeeld worden. Wij voegen dit toe aan je dossier.
Zo weten wij waarmee wij rekening moeten houden. Dit geeft geen voorrang op de wachtlijsten.
-Ben je huurder van LeefGoed?
Dit mag door je huisdokter meegedeeld worden. Wij voegen dit toe aan je dossier.
Zo weten wij waarmee wij rekening moeten houden. Dit geeft geen voorrang op de wachtlijsten.
Dit mag door je specialist meegedeeld worden. Wij voegen dit toe aan je dossier.
Zo weten wij waarmee wij rekening moeten houden. Dit geeft een bepaalde voorrang op de wachtlijsten, tenzij je al in een aangepaste woongelegenheid woont.
❗Opgelet: na 2 keer niet reageren op of weigeren van een aanbod stopt deze voorrang definitief.
Nieuwe toewijzingssysteem
Samen met de invoering van het CIR en samenvoeging van SHM’s en SVK’s, werden ook heel wat nieuwe toewijzingsregels ingevoerd.
Huurders die onaangepast wonen of dringend geherhuisvest moeten worden krijgen voorrang voor een aangepaste woning.