Koude-warmteopslag in De Leunen in Geel

Koude-warmteopslag op site De Leunen is grootste in Vlaamse sociale huisvesting

Op onze site De Leunen in Geel gaven we in 2019 het startschot voor een grootschalig vervangingsbouwproject. Gespreid over acht fases en acht jaar slopen we de 103 verouderde woningen die plaats maken voor bijna 200 nieuwe appartementen. Ook de omgeving krijgt een volledige opsmukbeurt. Maar wat extra speciaal is: deze 200 woningen worden verwarmd en gekoeld via het duurzame principe van koude-warmteopslag (KWO). LeefGoed bouwt hier de grootste collectieve KWO-installatie voor sociale woningbouw in Vlaanderen.

Wat is het KWO-principe?

Koude-warmteopslag (KWO) is een techniek om woningen of gebouwen duurzaam te verwarmen of te koelen met opgepompt grondwater. KWO gebruikt de bodem als een natuurlijke energiebuffer waarin warmte en koude bewaard blijven tot je ze nodig hebt.

Zo zijn er in De Leunen 4 bronnen of putten geboord: 2 koude en 2 warme. In de zomer wordt koud water uit één van de putten opgepompt. Via een warmtewisselaar in de centrale stookplaats wordt de koude afgegeven aan de appartementen. Door dit proces warmt water op. Dit opgewarmde water wordt via de andere put terug in de grond geïnjecteerd en opgeslagen.

In de winter is het andersom. De pomprichting draait om en het opgewarmde water wordt terug opgepompt. Dit water geeft zijn warmte via de warmtewisselaar af aan de woningen en wordt via de andere pomp terug naar de watervoerende laag gebracht.

Leefgoed - Innovatieve projecten - KWO De Leunen
Verwarmen en koelen van het KWO-principe.

Meer dan 200 woningen ecologisch verwarmen en koelen

Uit een diepgaand geothermisch haalbaarheidsonderzoek blijken de ondergrondse omstandigheden in Geel ideaal voor koude-Warmteopslag. Via het warmtenet kunnen we zo’n 200 woningen op een ecologische manier verwarmen en koelen. Een uitbreiding naar 220 in de omliggende wijken is mogelijk.

In het voorjaar van 2024 zijn we gestart met de bouw van de KWO-installatie. Intussen is de installatie aan het testdraaien voor de eerste 48 woningen. In mei 2025 zijn we klaar om de volgende 42 woningen erop aan te sluiten. Daarna volgt de rest gefaseerd.

“Met innovatieve projecten zorgen we voor betaalbare energie voor onze bewoners.”

Enkele voordelen van koude-warmteopslag (KWO)

  • Verminderde COâ‚‚-uitstoot van het verwarmings- en koelsysteem. Deze duurzame techniek maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. De KWO en warmtepompen zorgen voor een jaarlijkse besparing van 182 ton COâ‚‚ ten opzichte van een traditionele gasinstallatie.
  • Lagere energiekosten omdat:
    • warmte en koude efficiĂ«nt opgeslagen en hergebruikt worden;
    • er een eigen middenspanningscabine is. Dankzij de combinatie van deze eigen cabine met zonnepanelen op de daken (voor sanitair warm water) kunnen we het elektriciteitsverbruik en dus ook de energiekosten van de KWO-installatie reduceren.

Kortom, de jaarlijkse verwarmingskosten voor de bewoners dalen fors. Een besparing van bijna 130 000 euro ten opzichte van aardgas.

  • Weinig onderhoud: Met de eigen middenspanningscabine hebben we maar één stookplaats te onderhouden.
  • Koelen zonde airco.
  • Toekomstbestendige infrastructuur: De KWO-installatie is uitbreidbaar. Zo kunnen toekomstige herontwikkelingen in Geel en andere wijken ook aansluiten op deze duurzame energievoorziening.

Financiering

De aanleg van een KWO-systeem vergt een forse investering. Onze woonmaatschappij kan rekenen op volgende subsidies:
• 187 500 euro via de open oproep Innovatieve projecten van Wonen in Vlaanderen
• 399 997 euro vanuit de Green Deal via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Inspiratie en voorbeeld voor andere steden en gemeenten

De Leunen wordt een moderne, energiezuinige, groene en leefbare woonwijk, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen door een innovatief KWO-systeem en zonne-energie.

“Als woonmaatschappij dragen we innovatie hoog in het vaandel”, zegt Paul Deckers, algemeen directeur van LeefGoed.

“Altijd vanuit een realistische en kostenbewuste mindset om zowel voor onze bewoners als onze woonmaatschappij duurzame en betaalbare woonoplossingen te realiseren. Dit project toont hoe innovatieve energieoplossingen knap toegepast kunnen worden in sociale huisvesting. Met financiële voordelen voor de bewoners. Hopelijk zorgt dit woonproject voor inspiratie bij andere steden en gemeenten.”

Acht fasen

De herontwikkeling van De Leunen verloopt in 8 fasen. Dit is essentieel in functie van de herhuisvesting van de bewoners.

• Fase 1: Wat is fase 1?
• Fase 2: 24 appartementen, verhuurd in september 2023.
• Fase 3: 24 appartementen, verhuurd in maart 2024.
• Fase 4: 24 appartementen, oplevering begin 2027 (herhaalopdracht van fasen 6 en 8)
• Fase 5: 42 appartementen, verhuurd tegen oktober 2025.
• Fase 6 en 8: 48 appartementen, oplevering tegen september 2026
• Fase 7: 11 huur- en 7 koopwoningen, oplevering tegen maart 2026

Voor fasen 2, 3 en 5 is de KWO-installatie direct in gebruik genomen. Tegelijk is de installatie voorbereid op de resterende fasen.

Heb jij vragen over dit project?

Mail ze zeker door, we beantwoorden ze graag:

Scroll naar boven